Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η Κίνα αντιστέκεται στην Barbie!



Η Μπάρμπι είναι το αμερικάνικο όνειρο, μία κούκλα είδωλο που από το το 1959 έχει πουλήσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο κούκλες. Είναι η απόλυτη μπίζνεσγούμαν με 108 διαφορετικά επαγγέλματα, δυνατή, φιλόδοξη, ανεξάρτητη και ελεύθερη (μάλλον χωρισμένη με τον Κεν από το 2004). Αυτά διαβάζω στο Forbes για τα 50ντηκοστά γενέθλιά της.
Τον Μάρτιο του 2009, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αποφασίζει να κάνει την τύχη της στην Κίνα. Την μοναδική αναπτυσσόμενη αγορά στον κόσμο. Μετακομίζει λοιπόν στο κέντρο της Σαγκάης σε ένα κατάστημα αξίας 30 εκατομμυρίων δολλαρίων που εκτός από κούκλες διαθέτει ρούχα, κομμωτήριο, spa ακόμη και μπαρ! Επιστρατεύτηκε ακόμη και η δική μας Πατρίτσια Φιλτς του Sex and the City  στοχεύοντας στην γενιά της νεαρής εργαζόμενης Κινέζας μεταξύ 24 και 32 χρόνων που αποτελεί τον εργατικό κορμό της Κίνας σήμερα.
Μία ψηλή, ξανθιά, με μεγάλο στήθος κούκλα δεν θα μπορούσε βέβαια να περάσει απαρατήρητη στην ολοένα αυξανόμενη καταναλωτική κοινωνία αυτής της Ασιατικής γωνιάς του πλανήτη.
Οι πωλήσεις όμως δεν πήγαν καλά.

Η Μπάρμπι έκανε το λάθος να προσπεράσει το γούστο της μέσης Κινέζας που τείνει περισσότερο να προτιμά τα ρομαντικά ροζ κοριτσίστικα ρούχα στυλ Hello Kitty παρά τα sexy, skiny ρούχα της Κάρι.
Επίσης αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή τους ήταν το value for money. Προτιμούν τσάντες και ρούχα που θα φορεθούν καθημερινά παρά κάποιο πανάκριβο κομμάτι που θα φορεθεί μία φορά το μήνα. Εκεί που στοχεύει και το Ζάρα και επιτυγχάνει βέβαια.
Αυτό που με χαροποίησε όμως περισσότερο ήταν το σθένος της Κινέζας να αρνηθεί ν' αφομοιώσει ξένα δυτικά ευκολοχώνευτα πρότυπα που δεν έχουν καμία σχέση με τη δική τους κουλτούρα.
Δεν ξέρω αν ακολουθούν αυτή την τακτική γενικότερα, τουλάχιστον είπαν όχι στην Μπάρμπι!
Και επειδή κάθε Κινέζα δεν θέλει να γίνει πριγκήπισα απολαύστε εδώ την Μπάρμπι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

buzz it!

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Από τον Dr. Parnassus στη Λιάκουρα



Ο Δρ Παρνάσους (εξαιρετική ταινία) ήταν η αφορμή για να ψάξω την πιθανή σύνδεση του ονόματός του με το βουνό της καταγωγής μου. Το γκούγκλ μ' έσωσε για άλλη μία φορά και μέσα σε δευτερόλεπτα διαβάζω για τον Παρνασσισμό! Αν και η ονομασία ακούγεται σαν αρρώστεια, ευτυχώς ο Παρνασσισμός ήταν μια ποιητική σχολή που αναπτύχθηκε στη Γαλλία και αποτέλεσε την αντίδραση στον κίνημα του ρομαντισμού. Τ' όνομα βέβαια εμπνεύστηκαν από το ελληνικό βουνό Παρνασσός και την μυθολογική του υπόσταση ως κατοικία των Μουσών.
Προχωρώντας κι άλλο στην εξερεύνησή μου διαβάζω για τον ήρωα Παρνασσό που είχε χτίσει μια πόλη πάνω στο βουνό η οποία καταστράφηκε από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Τότε οι κάτοικοι της πόλης ακολούθησαν τις κραυγές των λύκων, οδηγήθηκαν ψηλότερα και χτίσαν μια νέα πόλη που την ονόμασαν Λυκώρεια, εξού και η σημερινή Λιάκουρα, η ψηλότερη κορφή του βουνού.
Η ανακάλυψή μου σχετικά με τον Παρνασσισμό με χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί ως γνωστόν ανήκω στη λογική και όχι στην ευαισθησία, στην ρεαλιστική αναπαράσταση και όχι στην υπερπροβολή των συναισθημάτων που συχνά σε οδηγούν σε φαύλους κύκλους.  Τελικά δεν είναι τίποτα τυχαίο σ' αυτή τη ζωή. Οι Παρνασσιστές, διαβάζω, επιδίωκαν την απόλυτη τελειότητα. Αντλούσαν έμπνευση από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα αλλά και τον ινδικό πολιτισμό. Επεξεργάζονταν πολύ τους στίχους και πειθαρχούσαν απόλυτα στους μετρικούς κανόνες. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ποιημάτων τους, που κατά τ' άλλα θεωρούνταν ... ψυχρά!
Κοίτα να δεις από κει που δεν το περιμένεις, πώς κάνεις την ψυχανάλυσή σου!
Ως γνήσια Παρνασσίστρια από καταγωγή, αλλά και από χαρακτήρα θα συνεχίσω την αναζήτηση.
Έχω να δουλέψω αυτό το θέμα με την τελειότητα και την "ψύχρα". Μάλλον προς μια φθίνουσα κατεύθυνση. Και μάλλον θα στραφώ στον ινδικό πολιτισμό γιατί από τον νεοελληνικό πολιτισμό πρόκοψα! Και αν ακούσω κραυγές λύκων αυτή τη φορά θα τους ακολουθήσω για ν' ανέβω λίγο ψηλότερα.

buzz it!